Ceramah Jemputan Antarabangsa FBKT

Tarikh: 15 Jun 2023

Tempat: Perjumpaan Dalam Talian Zoom

Bilangan Peserta: 150

Pengenalan: Pada 15 Jun 2023, satu ceramah jemputan bertajuk "Aplikasi Integrasi dalam Kalkulus" telah diadakan oleh Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi, Universiti Malaysia Kelantan dan melibatkan peserta dari dua program iaitu Sarjana Muda Sains Gunaan (Teknologi Bahan) dan Sarjana Muda Sains Gunaan (Teknologi Bioindustri) melalui platform Zoom. Penceramah jemputan yang dijemput ialah Prof Madya Dr Syamsudhuha dari Universitas Riau, Indonesia dan mempunyai kepakaran yang dalam dalam bidang matematik. Beliau yang berkelulusan Phd Matematik dari Pittsburgh State Unversity, USA, telah menyampaikan suatu pembentangan yang menarik dan informatif kepada audiens dalam talian yang terdiri daripada 150 peserta dan tajuk ceramah beliau Aplikasi Kamiran (Isipadu) dalam Kalkulus.

Ceramah bertujuan untuk meneroka aplikasi praktikal kamiran dalam bidang kalkulus, menekankan kepentingannya dalam pelbagai aplikasi dalam kehidupan sebenar. Syarahan ini memberi peluang kepada peserta untuk memperdalam pemahaman mereka tentang konsep integrasi dan penggunaanya dalam pelbagai disiplin.

Ceramah bermula dengan gambaran ringkas mengenai kamiran, menekankan peranannya sebagai proses terbalik kepada pembezaan dan kepentingannya dalam mengira luas, isi padu, dan kuantiti terakumulasi. Penceramah menjelaskan aplikasi integrasi dalam fizik, menunjukkan bagaimana ia membolehkan pengiraan perpindahan, halaju, pecutan, dan kerja yang dilakukan oleh daya yang berubah-ubah. Beberapa contoh juga ditunjukkan untuk menggambarkan implikasi praktikal kamiran dalam memahami pergerakan dan sistem dinamik. Penceramah seterusnya menceritakan secara lebh mendalam mengenai aplikasi kamiran iaitu pengiraan isipadu.

Selepas sesi ceramah, sesi soal jawab diadakan, membolehkan peserta mengajukan soalan dan mencari penjelasan mengenai topik-topik tertentu yang ingin diketahui. Penceramah dengan mahir menjawab pertanyaan-pertanyaan tersebut, membentuk persekitaran pembelajaran yang dinamik dan menyeronokkan.

Dr. Azfi Zaidi Bin Mohammad Sofi @ Aziz